Smissebroekstraat 63, 3830 Wellen

Logo Alrasol

Wat zijn begrippen als EPC – EPB – BEN – Epeil…….

BEN:

Een BEN gebouw (Bijna Energie Neutraal ) gebruikt weinig energie voor verwarming, koeling, sanitair warm water en ventilatie. Een deel van de energie wordt gehaald uit hernieuwbare bronnen als bijvoorbeeld zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, pelletkachels.

PASSIEFHUIS:

Een passiefhuis is een zeer energiezuinig gebouw gericht op een goed winter- en zomercomfort. De warmteverliezen zijn dankzij een doorgedreven isolatie zo beperkt, dat er heel weinig energie voor verwarming en koeling nodig is. Het vermogen van een strijkijzer ( 1000 à 2000 W) is voldoende om een passiefhuis in de winter te verwarmen. het totale energieverbruik van een passiefhuis is gemiddeld 75% lager dan een traditionele nieuwbouwwoning.

LAAG-ENERGIE WONING:

Er bestaat geen vastomlijnde definitie voor een laag-energiewoning, maar de focus ligt h ier net als bij een pasiefhuis, vooral op de bouwschil, minder op de gebruikte technieken. De isolatiewaardes van een laag-energiewoning liggen tussen die van een BEN-woning en een passiefhuis.

NULENERGIE-WONING EN ENERGIEPLUS-WONING:

Een nul-energiewoning is een passiefwoning die haar eigen (hernieuwbare) energie , nodig voor verwarming en koeling, opwekt.
Een energiepluswoning is een passiefwoning die meer energie opwekt dan ze nodig heeft.

EPC:

Drukt de totale  energiekost van een bestaande woning uit.
Het Energie Prestatie Certificaat geeft aan hoeveel energie een gebouw verbruit per vierkante meter (kW/m²). Deze score hangt af van de isolatie van muren en dak, ramen en deuren en de installaties voor verwarming en het verwarmen van water. Deze energie score houdt geen rekening met het verbruikersgedrag of de gezinssamenstelling en kan dus in de realiteit afwijken van uw energiefactuur. Hoe lager de score hoe minder energie het gebouw verbruikt.

EPB:

Drukt de totale energiekost van een nieuwbouwwoning uit.
Het Energie Prestatie en Binnenklimaat is een regelgeving die de totale energiekost van een woning, het E-peil, het K-peil en de netto energiebehoefte van een woning berekent. Deze berekening is verplicht voor alle nieuwbouwwoningen en grondige renovaties. Ze wordt uitgevoerd door een EPB-specialist of architect. EPB houdt rekening met isolatie, verwarming, ventilatie, zonne-energie en alle andere aspecten die bijdragen tot een gezonder binnenklimaat en een lager energieverbruik.

E-peil:

Drukt de globale energieprestatie van een woning uit.
Hoe lager het E-peil, hoe minder energie een gebouw nodig heeft voor verwarming, sanitair warm water en ventilatie. Vanaf 2021 geldt maximum E30 voor nieuwbouw woningen. Dus een laag E-peil is OK.

K-peil :

Geeft weer hoe goed een woning geïsoleerd is.
Het K-cijfer drukt het isolatiepeil van de gebouwschil (muren, vloer en dak) uit. Een BEN-woning heeft een isolatiepeil van K40 of lager.
Hoe lager het K-peil, hoe beter het gebouw geïsoleerd is.

LAMBDA-WAARDE:

Dit cijfer drukt uit hoe goed bepaalde materialen warmte geleiden, uitgedrukt in watt per meter Kelvin (W/mK)
Hoe lager de lambda-waarde hoe beter het isoleert.

U-WAARDE:

Geeft aan hoe goed een materiaal warmte geleidt.
De U-waarde drukt de hoeveelheid warmte uit die per seconde, per m² en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een wand of constructie doorgelaten wordt. De eenheid voor de U-waarde is W/(m².K). Een lagere  U-waarde betekent een goede isolatie.

 R-WAARDE:

Dit geeft aan hoe goed een materiaal isoleert.
Deze geeft het warmte-isolerend vermogen van een materiaallaag aan waarbij rekening wordt gehouden met de materiaaldikte en de isolerende waarde van een materiaal.

kWh:

Kilowatt-uur, eenheid die energieverbruik uitdrukt. Het betekend hoeveel elektrische energie een toestel nodig heeft om te werken.
Als je een toestel met een vermogen van 1kW gedurende 1 uur laat werken dan heb je een verbruik van 1kWh.
Hoe minder kWh een toestel verbruikt, hoe energiezuiniger het is en dus beter is.

kWp:

Kilowattpiek is het vermogen van een zonnepaneel.
Fotovoltaïsche panelen zetten zonne-energie om i elektriciteit. Het vermogen van een paneel wordt uitgedrukt in kilowattpiek. Het cijfer drukt de mogelijke opbrengst uit, gemeten in een laboratorium. Algemeen geldt dat hoe hoger de kilowattpiek is, hoe hoger de opbrengst.

COP:

De COP of winstfactor geeft het theoretisch rendement van een warmtepomp weer. Als een warmtepomp een COP heeft van 4 wk dat zeggen dat er 1 kWh aan elektriciteit ingaat om 4kWh aan warmte te produceren. Hoe hoger de COP waarde, hoe groter het rendement van de warmtepomp.

CO2:

Koolstofdioxide of broeikasgas zorgt voor de opwarming van de aarde.
Een gemiddeld gezin stoot 8 ton CO2 uit die afkomstig is van de energie en verwarming in huis en hun vervoer met auto, bus of trein.
Je kan helpen om minder CO2 uit te stoten door je huis goed te isoleren en te letten op je verbruik van elektriciteit en brandstof.
Hoe minder CO2 je produceert hoe beter dat is.

LUMEN:

Eenheid die lichtsterkte uitdrukt.
De hoeveelheid zichtbaar licht, of de lichtsterkte, van een lichtbron wordt uitgedrukt in lumen. Voor een leeslamp heb je snel 700 tot 1000 lm nodig. Voor sfeerverlichting volstaat 300lm.
Om een zuinige lamp te kopen kijk je naar het aantal lumen per watt. Kies lampen met het energielabel A, die tot 85% mindet elektriciteit verbruiken dan gloeilampen.

BENOR:

Geeft aan dat een product voldoet aan Belgische norm inzake technische kwaliteit.

VREG:

De Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en gasmarkt. De VREG zorgt ervoor dat de Vlaamse elektriciteits- en aardgasmarkt efficiënt georganiseerd wordt en werkt. De VREG verstrekt advies aan de Vlaamse overheid, controleert en reguleert.

ENERGIELABEL:

Dit geeft aan hoe energiezuinig een product is. Het laat je toe om producten onderling te vergelijken gaande van G tot A+++(zuinigst)

Voorkom jouw persoonlijke energiecrisis

Voorkom jouw persoonlijke energiecrisis, luister naar Wim

Alrasol thuisbatterij
Verdien meer met batterijopslag
alrasol huis zonnepanelen
Groepsaankoop: zin of onzin?

Luister naar Wim

Luister naar Wim - Alrasol advies voor groene energie

Onze diensten

Aanbod groene energie-installaties

Wim in gesprek
Onze blog

Al van jongs af aan had zaakvoerder Wim de zonnepanelen-microbe te pakken. Tot op de dag van vandaag is de missie van hun familiebedrijf dezelfde: jou weldoordacht laten investeren in een groene toekomst. 

Meer weten?

Maak nu een afspraak

Laat hieronder je gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om een afspraak in te plannen. Weer of geen weer, zon of geen zon. 

Zij gingen je alvast voor

Testimonials

Philippe

1 maand geleden werden onze zonnepanelen LG black geplaatst op onze nieuwe woning. Installatie perfect uitgevoerd waarvoor dank. De mdw’s waren zo vriendelijk om een tijdelijke verbinding te maken met werfkast zodat die meter al begon terug te draaien. Onze aanvraag electriciteit bij Fluvius al ingediend van begin februari en effectieve aansluiting voorzien einde juni voor een deel ook te wijten aan Corona maatregelen.

Zonnepanelen
Zonnepanelen
Thuisbatterijen
Thuisbatterij

Jan

Wim gaf zeer goed advies over de werking en de mogelijkheden, hij zal je zeker niets verkopen wat je niet nodig hebt. De installatie is heel proper en verzorgd afgewerkt, de mannen die de installatie geplaatst hebben waren heel vriendelijk en hadden kennis van zaken. De installatie gaf de eerste dagen een foutmelding maar Wim heeft dit onmiddellijk na het melden opgelost. Ik kan Alrasol aan iedereen aanraden voor de plaatsing van zonnepanelen.

Zonnepanelen
Zonnepanelen