Smissebroekstraat 63, 3830 Wellen

Is het noodzakelijk om je zonnepanelen te reinigen?

Zonnepanelen, je ziet ze overal. Ze schitteren en absorberen zonlicht bij huizen, bedrijven en vele andere locaties. Laten we eens een blik werpen achter de schermen. Hoe zit het met hun onderhoud? Moet je zonnepanelen regelmatig reinigen voor opbrengst? Ik, Wim van Alrasol, geef je hier graag meer duidelijkheid over. Het antwoord zou wel eens verrassender kunnen zijn dan je denkt.

Een veelvoorkomende misvatting is dat zonnepanelen regelmatig moeten worden schoongemaakt om hun hoog rendement te behouden. In werkelijkheid blijkt dit lang niet altijd het geval te zijn. Voor de meeste installaties is regelmatig reinigen helemaal niet nodig.

De ervaring van Alrasol

Natuurlijk hebben we zelf een paar installaties die al vele jaren in dienst zijn. De oudste installatie is in het jaar 2000 geplaatst en later in 2008 en 2010 zijn er nog uitbreidingen geweest. We reinigen deze installaties bewust niet maar houden de opbrengsten wel nauwkeurig in het oog. Soms zien de panelen er wel vuil uit met stof, stuifmeel of saharazand. Maar bij de volgende regenbui zijn ze ook terug zuiver.

We kijken meestal onder een scherpe hoek naar onze installatie en dan lijkt het inderdaad of de zonnepanelen extreem vuil zijn maar wanneer je loodrecht op het glas kijkt zal je zien dat het wel meevalt. Indien je de panelen op dat moment zou laten reinigen, zullen ze inderdaad iets meer opbrengst hebben maar lang niet genoeg om de kosten van de reiniging rendabel te maken. Een goede regenbui zorgt ervoor dat de meeste panelen terug zuiver zijn.

Welke zonnepanelen hebben een reiniging nodig?

Zonnepanelen zijn over het algemeen ontworpen om zelfreinigend te zijn, waarbij regen en wind het meeste vuil verwijderen. Toch zijn er hier en daar enkele uitzonderingen. Sommige zonnepanelen zijn vervaardigd met speciaal glas met de intentie om en hoger rendement te garanderen door het gebruik van prisma’s of andere oppervlakteruwheid. In de praktijk zien we dat deze panelen net sneller vuil worden. Deze specifieke zonnepanelen hebben dus af en toe wel een reiniging nodig zodat ze optimaal blijven presteren. Dit wordt dan ook beter regelmatig herhaalt.

Laten we niet vergeten dat externe factoren ook een belangrijke rol spelen. De nabijheid van een treinspoor of een overvloed aan schaduw van bomen kan leiden tot een snellere ophoping van vuil. In deze gevallen kan het een meerwaarde zijn om de zonnepanelen te reinigen.

Dus, laten we de conclusie maken: vergeet die schoonmaak stress! Terwijl sommige situaties of soorten zonnepanelen een uitzondering zijn, kunnen de meeste efficiënt blijven werken met minimaal tot geen onderhoud. Ontspan en laat die zonnepanelen hun werk maar doen. Contacteer Alrasol voor al jou vragen in verband met zonnepanelen en groene energie.

Voorkom jouw persoonlijke energiecrisis

Voorkom jouw persoonlijke energiecrisis, luister naar Wim

Zonne-energie optimaal benutten door zonnepanelen te combineren met een batterij 
Zonnepanelen reinigen
Is het noodzakelijk om je zonnepanelen te reinigen?

Luister naar Wim

Luister naar Wim - Alrasol advies voor groene energie

Luister naar Wim

Onze blog

Al van jongs af aan had zaakvoerder Wim de zonnepanelen-microbe te pakken. Tot op de dag van vandaag is de missie van hun familiebedrijf dezelfde: jou weldoordacht laten investeren in een groene toekomst. 

Meer weten?

Maak nu een afspraak

Laat hieronder je gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om een afspraak in te plannen. Weer of geen weer, zon of geen zon. 

Naam(Required)
Ik ben geïnteresseerd in:

Zij gingen je alvast voor

Testimonials

Philippe

1 maand geleden werden onze zonnepanelen LG black geplaatst op onze nieuwe woning. Installatie perfect uitgevoerd waarvoor dank. De mdw’s waren zo vriendelijk om een tijdelijke verbinding te maken met werfkast zodat die meter al begon terug te draaien. Onze aanvraag electriciteit bij Fluvius al ingediend van begin februari en effectieve aansluiting voorzien einde juni voor een deel ook te wijten aan Corona maatregelen.

Zonnepanelen
Zonnepanelen
Thuisbatterijen
Thuisbatterij

Jan

Wim gaf zeer goed advies over de werking en de mogelijkheden, hij zal je zeker niets verkopen wat je niet nodig hebt. De installatie is heel proper en verzorgd afgewerkt, de mannen die de installatie geplaatst hebben waren heel vriendelijk en hadden kennis van zaken. De installatie gaf de eerste dagen een foutmelding maar Wim heeft dit onmiddellijk na het melden opgelost. Ik kan Alrasol aan iedereen aanraden voor de plaatsing van zonnepanelen.

Zonnepanelen
Zonnepanelen